Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να γίνονται κατανοητά σε όλους.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να  γίνονται κατανοητά σε όλους.

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ

Ουρολοίμωξη είναι μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Ανάλογα με το τμήμα που εμφανίζεται έχουμε την κυστίτιδα (ουροδόχος κύστις) ουρηθρίτιδα (ουρήθρα) και πυελονεφρίτιδα (νεφρά).

Μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες στις γυναίκες όμως είναι πάρα πολύ συχνότερη.

Παρόλο όμως που δεν είναι μια σοβαρή κατάσταση (κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα) εάν δε γίνει γρήγορα η σωστή διάγνωση και θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συχνουρία, δηλαδή κάθε λίγο να θέλουμε να ουρήσουμε και να κάνουμε πολύ λίγα ούρα.

Μπούκωμα, Έντονο τσούξιμο σε κάθε ούρηση.

Πυρετός, ρίγη, πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς (κύστη) ή στη μέση και πλάτη. Κρυάδες, ακράτεια. Γενική αδιαθεσία, κόπωση, ναυτία εμετοί.

Τα ούρα είναι θολά, κοκκινωπά ή αιματηρά και μυρίζουν έντονα.

Η ουρολοίμωξη είναι από τις πιο άτυπες καταστάσεις, δηλαδή μπορούν να συνυπάρχουν όλα τα πιο πάνω συμπτώματα ή μερικά ή ένα-δύο ή ακόμη και κανένα. Πολλές φορές στα μικρά παιδιά κακοδιαθεσία ανορεξία ή ακόμη και μη αύξηση του βάρους στα νήπια, αποτελούν λόγους διερεύνησης ουρολοιμώξεως.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Δίνουμε ΑΜΕΣΩΣ στο εργαστήριο ούρα για γενική εξέταση και ουροκαλλιέργεια.

Πίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά.

Την ίδια μέρα θα έχουμε το αποτέλεσμα της γενικής ούρων οπότε συμβουλευόμαστε το γιατρό μας και εκείνος αποφασίζει εάν θα δοθεί αντιβιοτική θεραπεία μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα της ουροκαλλιέργειας και του αντιβιογράμματος (σε δύο μέρες).

Πολύ σημαντικό είναι να πάρετε ΟΛΗ τη θεραπεία ακόμη και εάν τα συμπτώματα έχουν εξαφανισθεί τελείως γιατί μπορεί να υπάρχουν ακόμη λίγα μικρόβια και να υποτροπιάσετε. Η υποτροπή είναι πολύ πιο δύσκολη να αντιμετωπισθεί γιατί έτσι θα έχουν αναπτυχθεί πιο ισχυρά μικρόβια έναντι των αντιβιοτικών.

Αφού τελειώσει η πλήρης θεραπεία θα αφήσετε να περάσουν 3-4 μέρες το πολύ και θα πάτε στο εργαστήριο ούρα για ΟΥΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ. Έτσι ελέγχουμε εάν παρέμειναν έστω και λίγα μικρόβια, πράγμα που ΔΕΝ φαίνεται στη γενική ούρων.

Εάν μια ουρολοίμωξη αφεθεί χωρίς να αντιμετωπισθεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες του ουροποιητικού συστήματος και να προκαλέσει τέτοιες επιπλοκές που να θέσουν ακόμη και τη ζωή σε κίνδυνο.

ΠΟΤΕ δεν πρέπει να ξεκινήσετε αντιβιοτική θεραπεία εάν δε γίνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

ΓΕΝΙΚΩΣ θα πρέπει να:  

Πίνουμε άφθονα υγρά (πάνω από 10 ποτήρια τη μέρα)

  1. ΔΕΝ πρέπει να “κρατάμε” τα ούρα μας. Μόλις έχουμε τάση για ούρηση  να πηγαίνουμε ΑΜΕΣΩΣ στην τουαλέτα. Μόλις τελειώσουμε καθόμαστε 2-3 λεπτά και ξανασφιγγόμαστε για να αδειάσει τελείως η κύστη. Γιατί όσο περισσότερη ώρα παραμείνουν ούρα στην κύστη τόσο πιο πολλά μικρόβια αναπτύσσονται.
  2. Πρέπει να ΠΛΕΝΕΤΕ συχνά την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα και ειδικότερα πριν και μετά από σεξουαλική δραστηριότητα.

 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ πρέπει να:

  1. Ουρούν πριν και μετά από τη σεξουαλική επαφή. Επίσης να πίνουν 2-3 ποτήρια νερό.
  2. Σκουπίζονται από εμπρός προς τα πίσω μετά από τις κενώσεις.
  3. Μη φορούν στενά παντελόνια ή γενικά εφαρμοστά ρούχα γιατί μπορεί να προκληθούν μικροτραυματισμοί στην περιοχή μέσω τριβής πράγμα που ευνοεί τη δημιουργία ουρολοιμώξεων.
  4. Να μη χρησιμοποιούν σπερματοκτόνες ουσίες ή διάφραγμα.
  5. Παίρνουν προληπτικά αντιβίωση (ένα χάπι septrin ή furolin μετά τη σεξουαλική επαφή) εάν παθαίνουν συχνά ουρολοιμώξεις.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750