Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

Body Composition (Σύνθεση Σώματος – Λιπομέτρηση)
Κόστος 25 €
Εκτυπώστε αυτό το άρθρο

Κατά την εξέταση αυτή πραγματοποιείται ολόσωμη ανάλυση, η οποία προσδιορίζει εκτός απο την οστική μάζα, το λιπώδη ιστό, το μυϊκό ιστό και τα υγρά, ανά περιοχή του σώματος.

Γίνεται με τη μέθοδο DEXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry – Διπλής Ενέργειας Φωτονιακή Απορροφησιομέτρηση) που υπερτερεί συγκριτικά, όλων των άλλων μεθόδων ανάλυσης σώματος-λιπομέτρησης (Body Mass Index-BMI, ζυγαριές λιπομέτρησης-αγωγιμότητας, δερματοπτυχομετρία κ.τ.λ) οι οποίες προσπαθούν έμμεσα να υπολογίσουν στο σώμα μόνο το λιπώδη και το μη λιπώδη ιστό, με μεγάλο εύρος σφάλματος, προσφέροντας ουσιαστικά ενδεικτικές μόνο τιμές, χωρίς να μπορούν να διαχωρίσουν τα 3 στοιχεία του σώματος (οστά, λίπος και μύες), αλλά και χωρίς να μπορούν να δώσουν πληροφορίες για κάθε τμήμα του σώματος ξεχωριστά.

Αντίθετα, η μέθοδος DEXA μπορεί να εκτιμήσει με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια (ακρίβεια μέτρησης > 99%) την απώλεια ή την απόκτηση μυϊκής μάζας ή λιπώδους ιστού, σε ποιά ποσότητα και σε ποιά συγκεκριμένη περιοχή του σώματος.

Το λίπος στον ανθρώπινο οργανισμό διακρίνεται σε ζωτικό και αποθηκευτικό. Σύμφωνα με τις νέες απόψεις της ιατρικής, το λίπος είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού τόσο που πολλοί το θεωρούν ενδοκρινή αδένα. Οπότε μεγάλης σημασίας είναι η ακριβής μέτρηση για τον εντοπισμό των περιοχών του αποθηκευτικού λίπους και τη μείωση του.

Το φυσιολογικό ποσοστό λίπους είναι 15%, ενώ άτομα με <5% και >25% διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους λόγω υποσιτισμού ή παχυσαρκίας.

Οι μετρήσεις ολόσωμης ανάλυσης με τη μεθόδου DEXA, αφορούν ξεχωριστά τις εξής περιοχές: κεφαλή, αριστερό/δεξιό άνω και κάτω άκρο, αριστερό/δεξιό τμήμα του κορμού, σύνολο αριστερής/δεξιάς πλευράς του σώματος, σύνολο κατανομής λίπους κατά ανδροειδές ή γυναικοειδές πρότυπο (Android/Gynoid).

Ο καθορισμός του σωματότυπου, βάσει κατανομής λίπους, σε ανδροειδές ή γυναικοειδές πρότυπο (Android/Gynoid) είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι μετράει το ενδοκοιλιακό λίπος, αίτιο του ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ που είναι σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για καρδιοεγκεφαλικές παθήσεις και πρόωρου θανάτου λόγω της παχυσαρκίας. (δείτε περισσότερα στο site ή πάρτε το ενημερωτικό φυλλάδιο).

Ο ανδροειδής τύπος, ή σχήματος ”μήλου”, χαρακτηρίζεται από αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος και προδιαθέτει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη τύπου II, δυσλιπιδαιμία, στεφανιαία νόσο – καρδιοπάθεια και πρόωρο θάνατο. Αυτή η κατανομή λίπους συγκρίνεται με το γυναικοειδή τύπο ή σχήματος ”αχλαδιού”, που χαρακτηρίζεται από κατανομή λίπους στα ισχία, στους γλουτούς και στους μηρούς.

Σε αθλητές η μέτρηση Body Composition έχει μεγάλη σημασία γιατί πληροφορεί τον γυμναστή για το ποσοστό λίπους/μυϊκής μάζας σε κάθε μέρος του σώματος (δεξί-αριστερό άκρο, κορμός κ.α.) και ανάλογα σχεδιάζεται το πρόγραμμα άσκησης και εξειδικευμένου διαιτολογίου. Επίσης η κλινική αξιολόγηση των μεταβολών του λίπους και μυϊκού ιστού είναι απαραίτητη σε άτομα που είναι σε διαδικασία μείωσης βάρους. Γνωστό είναι ότι πολλές δίαιτες αντί να μειώνουν το λίπος μειώνουν τη μυϊκή μάζα πράγμα μη επιθυμητό και επιβλαβές. Μπορούμε λοιπόν με τις πληροφορίες που μας δίνει η Body composition (μας δίνεται επιπλέον και το RMR θερμίδες βασικού μεταβολισμού) να σχεδιάσουμε τη δίαιτα και την άσκηση ατομικά για κάθε έναν, να ελέγχουμε τα αποτελέσματα και εάν χρειασθεί να αναπροσαρμόσουμε το πρόγραμμα.

Η Body Composition βοηθά τους ιατρούς επίσης στη διάγνωση, σχεδιασμό θεραπείας και παρακολούθηση ασθενών με γενικότερα ενδοκρινολογικά προβλήματα.

Διαθέτουμε τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό για την ανάλυση σύνθεσης σώματος, τον Lunar Prodigy Primo (Μέθοδος DEXA), ο οποίος εκτός των πληροφοριών που μας δίνει για τον εξεταζόμενο έχει σχεδόν μηδενική ακτινοβολία σε σύγκριση με τα άλλα συστήματα DEXA. Είναι δηλαδή 200 φορές μικρότερη της απλής ακτινογραφίας. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, η ακτινοβολία που παίρνουμε σε μια απλή αεροπορική πτήση είναι κατά πολύ περισσότερη από αυτή της ακτινογραφίας.

Για να είναι εμφανές στον εξεταζόμενο και στον θεραπευτή το αποτέλεσμα της προσπάθειας δίνονται επίσης αποτελέσματα και γραφικά σύγκρισης και διαφοράς με τις προηγούμενες εξετάσεις. Σε κάθε επόμενη επανεξέταση, γίνεται άμεσα σύγκριση με τα αποτελέσματα όλων των προηγούμενων μετρήσεων, ώστε να είναι εμφανής η όποια διαφοροποίηση.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750