Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

HPV test (Μοριακή ανίχνευση ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων με PCR)
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να  γίνονται κατανοητά σε όλους. Όλο και περισσότερες χώρες αντικαθιστούν το PAP-test με το HPV-test καθώς η εφαρμογή του δείχνει πως έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ως μέθοδος προληπτικού ελέγχου για τον […]
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να  γίνονται κατανοητά σε όλους.

Όλο και περισσότερες χώρες αντικαθιστούν το PAP-test με το HPV-test καθώς η εφαρμογή του δείχνει πως έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ως μέθοδος προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η διαφορά και κατά συνέπεια η μεγαλύτερη αξία του HPV-test, είναι ότι ανιχνεύει τους ογκογόνους τύπους του ιού HPV πριν εμφανισθούν αλλοιώσεις, ενώ το PAP-test εντοπίζει τις ήδη υπάρχουσες προκαρκινικές ή καρκινικές αλλοιώσεις.

Σε περίπτωση θετικού (+) HPV-test δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Στη συνέχεια γίνεται PAP-test ή κολποσκόπηση για να εντοπισθεί και να αφαιρεθεί η βλάβη. Εάν δε βρεθεί βλάβη το πιθανότερο είναι να εξαφανισθεί ο ιός χωρίς καμία θεραπεία.

Παγκοσμίως τώρα θεωρείται ότι η πρακτική της αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει δύο σκέλη:

  • Πρώτο το HPV-test για την ανίχνευση του ιού και
  • Δεύτερο τον εμβολιασμό.

Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει έναντι της μόλυνσης, ώστε να μην μπορεί να υπάρξει νόσος.

Σύμφωνα με τη διεθνή άποψη, είναι αποτελεσματικό όταν γίνεται από την ηλικία των 12 ετών (βέβαια αυτό εξαρτάται και από την ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής του ατόμου).

Συνιστάται να γίνεται εμβολιασμός και στα αγόρια.

Ο ιός HPV ενοχοποιείται και για άλλους καρκίνους, όπως κόλπου, αιδοίου, πρωκτού, πέους, στοματικής κοιλότητας, αμυγδαλών, φάρυγγα και πιθανόν και σε άλλα μέρη του σώματος των δύο φύλων.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 200 εκατομμύρια εμβολιασμοί και έτσι έχει επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου.

Πώς γίνεται και πόσο κοστίζει το HPVtest

Παίρνεται ένα επίχρισμα από τον τράχηλο ή άλλο ύποπτο σημείο και ανιχνεύονται και τυποποιούνται οι 49 υψηλού κινδύνου τύποι HPV. (κόστος 60€).

Εάν θεωρηθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει ανίχνευση των ογκογονιδίων Ε6/Ε7 mRNA στους τύπους 16,18, 31, 33, 45 με επιπλέον κόστος 100 ευρώ.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750