Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

Η Σημασία της πρόληψης στον καρκίνο
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να γίνονται κατανοητά σε όλους.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ο καρκίνος δεν είναι ανίατη αρρώστια. Η συχνότητα της μειώνεται με την προληψη και θεραπεύεται με την έγκαιρη διάγνωση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του καρκίνου στον άνθρωπο οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες. H σχέση του τρόπου ζωής, των συνθηκών εργασίας και του περιβάλλοντος με την συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου έχει αποδειχθεί ότι είναι άμεση.

Ορισμένοι καρκίνοι μπορούν να αποφευχθούν και η γενική κατάσταση της υγείας μπορεί να βελτιωθεί εάν υιοθετηθεί υγιεινότερος τρόπος ζωής.

Σταματήστε το κάπνισμα. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. 

Η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών και ιδιαίτερα από τους καπνιστές προκαλεί μεγάλη αύξηση στη συχνότητα καρκίνου του στόματος του λάρυγγα του οισοφάγου και του ήπατος.

Αποφύγετε το υπερβολικό βάρος. Η παχυσαρκία και ιδιαίτερα τροφή πλούσια σε λίπη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, της μήτρας και του μαστού.

Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα

Περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών φαγητών.Τροφες πλούσιες σε λίπη και φτωχες σε φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη κατά 35% όλων των καρκίνων.

Τα νωπά λαχανικά και φρούτα είναι κύριες πηγές βιταμίνης A,C,E, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών και προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονος, οισοφάγου, στομάχου, παγκρέατος και παχέος εντέρου.

Η κατανάλωση φυτικών ινών έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγη ογκωδών κοπράνων με αποτέλεσμα να περνούν γρήγορα στο παχύ έντερο και έτσι ο χρόνος επίδρασης των καρκινογόνων παραγόντων να λιγοστεύει και να μην επιτρέπεται η απορροφηση τους από το εντερικό τοίχωμα. Ετσι εμποδίζεται η μεταβολική παραγωγή καρκινογόνων ουσιών. Επίσης αυξανουν την οξυτητα του εντέρου που δρα ανασταλτικά στην καρκινογένεση. Ορισμένα λαχανικά( κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολα,κ.ά.) έχουν τη δυνατότητα να δρουν σαν ενζυματικοί παραγοντες και να αναστελλουν την καρκινογένεση.

Γενικά η υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει φρεσκα φρουτα και λαχανικά,δημητριακά ,όσπρια,ρύζι, τυρί και γάλα με χαμηλά λιπαρά, ελαιόλαδο, ελιές, ξηρούς καρπούς. Λίγες φορές την εβδομάδα πουλερικά ψάρια, αυγά γλυκά. Λίγες φορές το μήνα μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος.

Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα ιδίως στην παιδική ηλικία.

Εφαρμόστε αυστηρούς κανόνες που στοχεύουν στην πρόληψη κάθε έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίεςΑκολουθείστε όλες τις οδηγίες  Υγείας και Ασφάλειας για ουσίες που μπορεί να είναι καρκινογόνες.Αποφυγετε τροφες με πρόσθετα οπως χρωστικες, συντηρητικά κ.ά.

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας μόλις παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα, μία πληγή που δεν επουλώνεται( και στο στόμα ακόμη) μία κρεατοελιά που αλλαζει σχημα, χρώμα ή μεγεθος μία μη φυσιολογική αιμορραγία.

Επίσης επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε επίμονο βήχα,έμμονοβράγχος φωνής, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου ή της ούρησης ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Εάν υπάρχει ιστορικό με βεβαρημένη κληρονομικότητα ελέγξτε το γενετικό σας προφίλ για  πιθανά ύποπτα γονίδια.

Περισσότερα για τους διάφορους τύπους καρκίνου τα αιτια, την προφύλαξη, την κληρονομικότητα, τις εξετάσεις για την πρόληψη και τη διάγνωση τους δείτε στα αντίστοιχα άρθρα του site μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750