Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ (NAFLD) – ΗΠΑΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να γίνονται κατανοητά σε όλους.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Η  ΗΠΑΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ (Liver fibrosis) είναι η αντικατάσταση  του ηπατικού παρεγχύματος από ινώδη ιστό.

Η εκτίμηση της ηπατικής ίνωσης έχει μεγάλη σημασία για την επιβίωση.

Αιτίες:

α) Ιογενείς ηπατίτιδες

β) Αλκοολική νόσος ήπατος

γ) Μη αλκοολική νόσος ήπατος (NAFLD)

 

Η NAFLD είναι η πιο κοινή αιτία διαταραχών της ηπατικής βιοχημείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των βιομηχανοποιημένων χωρών. Είναι μία νόσος με σύνθετη αιτιολογία η οποία αποδίδεται σε ποικιλία περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και το οξειδωτικό στρες. Θεωρείται εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου σε ποσοστό πάνω από 85%. Ως γνωστόν παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης (αντίσταση στην ινσουλίνη) και η δυσλιπιδαιμία (κυρίως αυξημένα τριγλυκερίδια).

Άλλα αίτια που σχετίζονται με την NAFLD είναι ο υποθυρεοειδισμός, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υποφυσιακή ανεπάρκεια, υπογοναδισμός, κοιλιοκάκη, ο τρόπος ζωής (καθιστική ζωή), υψηλή πρόσληψη θερμίδων κυρίως με περίσσεια κορεσμένων λιπών και υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης.

Γενετικοί παράγοντες. Ο πολυμορφισμός rs7380409 G>C στο γονίδιο PNPLA3 θεωρείται ως ο κύριος γενετικός παράγοντας της NAFLD. Ο πολυμορφισμός αυτός δημιουργεί αύξηση των τριγλυκεριδίων μόνο στο ήπαρ και πολλές φορές δεν επηρεάζει καθόλου την αυξηση των λιπιδίων στο αίμα.

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι πάνω από 50% των παχύσαρκων παιδιών και ενηλίκων έχουν λιπώδη διήθηση (στεάτωση).

Η NAFLD παρόλο ότι οι συνέπειες της είναι πολύ σοβαρές, είναι παγκοσμίως η πιο υποτιμημένη και υποδιαγνωσμένη νόσος. Η λιπώδης διήθηση τα προηγούμενα χρόνια δε θεωρούνταν κάτι που έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Ο γιατρός συμβούλευε απλώς την απώλεια βάρους.

Η εξελιξη της NAFLD είναι:

Αρχικά έχουμε μια απλή στεάτωση (Λιπωδη διήθηση), εν συνεχεία μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα-NASH (φλεγμονώδεις αντιδράσεις, ίνωση κίρρωση, καρκίνος του ήπατος). Καθώς η NASH αναπτύσσεται μόνο στο 10-15% των ασθενών με NAFLD σημασία μεγάλη έχει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα. Κομβικό λοιπόν σημείο για τη διαχείριση των ασθενών με NAFLD είναι η διάγνωση να γίνει στο αρχικό στάδιο.

Για την ανίχνευση των ασθενών με NAFLD η βιοψία αποτελεί εξέταση εκλογής. Λόγω όμως των αρκετά σοβαρών μειονεκτημάτων που έχει όπως λάθη οφειλόμενα στη δυσκολία λήψης δείγματος, είναι επώδυνη με συνέπεια δύσκολα να δέχονται οι ασθενείς να την κάνουν, πιθανές άλλες επιπλοκές όπως αιμορραγία κ.ά καθιστούν τη βιοψία ακατάλληλο εργαλείο πρώτης γραμμής.

Το υπερηχογράφημα ήπατος σε συνδυασμό με βασικές εργαστηριακές εξετάσεις αποτελούν μία πρώτης γραμμής αποδεκτή δοκιμασία για την ανίχνευση των ασθενών με NAFLD.

Βασικές εργαστηριακές εξετάσεις:

  • Τρανσαμινάσες (ALT,AST), γGt
  • Σάκχαρο νηστείας και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
  • Λιπιδαιμικό προφίλ. Μεγάλη σημασία έχουν οι δείκτες NON-HDL και TGs/HDL.
  • Γενική αίματος και κυρίως ο αριθμός των αιμοπεταλίων.
  • HOME-IR.
  • Φερριτίνη.
  • Υπερηχογράφημα ήπατος.

Εάν οι πιο πάνω εξετάσεις και το ιστορικό του ασθενούς δείξουν υπόνοια NAFLD εκτελείται το Fibrotest και ελαστογραφία ήπατος για την αξιολόγησή της.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι δυνατόν να υπάρχει NAFLD ακόμη και σε ανθρώπους με φυσιολογικό BMI (Δείκτης Μάζας Σώματος) και φυσιολογικές τρανσαμινάσες.

Το Fibrotest θεωρείται ένας καλός ορολογικός δείκτης που σε συνδυασμό με την ελαστογραφία ήπατος αυξάνουν τα ποσοστά ανίχνευσης της ηπατικής ίνωσης και της σταδιοποίησής της. Οι τελευταίες στατιστικές έδειξαν ότι έχει την ίδια προγνωστική αξία με τη βιοψία ήπατος της οποίας υπερτερεί λόγω των προαναφερθέντων μειονεκτημάτων της.

Για το Fibrotest σύμφωνα με οδηγίες της BioPredictive εκτελούνται εξετάσεις :

  • ALT,  AST,
  • γ-Gt,
  • Ολική χολερυθρίνη(TBil),
  • Απτοσφαιρινη(Hp),
  • α2 – Μακροσφαιρίνη(α2-Μ)
  • Απολιποπρωτεΐνη Α-1(Apo A-1)

Σε συνδυασμό με την ηλικία και φύλο του ασθενούς υπολογίζεται το Fibrotest score.  

Δες Πακέτα Ηπατοπάθειας

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750