Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να  γίνονται κατανοητά σε όλους.

Συχνά ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ δεν εμφανίζει συμπτώματα. stadia t1-t4

Γι’ αυτό καλό είναι να γίνονται κάθε χρόνο οι απαραίτητες εξετάσεις κυρίως μετά την ηλικία των 45 χρόνων, και όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό πολύ νωρίτερα, γιατί όταν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο υπάρχουν καλές προοπτικές θεραπείας.

Το προστατικό αντιγόνο (tPSA) σε αυξημένα επίπεδα δίνει υπόνοιες για καρκίνο του προστάτη.

Οι συγκεντρώσεις του tPSA δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως απόλυτη ένδειξη παρουσίας ή απουσίας κακοήθους νεοπλασίας του προστάτη.

Αυξημένες συγκεντρώσεις tPSA ενδέχεται να παρατηρηθούν στην καλοήθη υπερπλασία καθώς και σε άλλες μη κακοήθεις διαταραχές.

Επίσης χαμηλές συγκεντρώσεις δεν είναι πάντοτε ενδεικτικές απουσίας κακοήθειας.

Η αξιολόγηση της συγκέντρωσης του tPSA πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ουρολόγο ιατρό σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες πληροφορίες από την κλινική εικόνα, τη δακτυλική δια του ορθού εξέταση (DRE) και το υπερηχογράφημα του προστάτη.

 

ΤΙΜΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ tPSA

ΗΛΙΚΙΑ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ

tPSA ng/ml

< 40 ετών

≤ 2

40-49 ετών

≤ 2,5

50-59 ετών

≤ 3,5

60-69 ετών

≤ 4,5

70-79 ετών

≤ 6,5

> 80 ετών

≤ 7,2

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ tPSA

 Επειδή πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη μέτρηση του tPSA θα πρέπει πριν την αιμοληψία να προσέξουμε τα εξής:

  •  Αποχή τουλάχιστον 3 ημερών (η εκσπερμάτωση ακόμα και σε περίπτωση ονείρωξης επηρεάζει το αποτέλεσμα)
  • Οξεία προστατίτιδα το αυξάνει σημαντικά οπότε η εξέταση του tPSA πρέπει να γίνεται ένα μήνα μετά το τέλος της θεραπείας.

Δακτυλική εξέταση δια του ορθού (DRE), κυστεοσκόπηση και διαστολές ουρήθρας επίσης το αυξάνουν οπότε πρέπει το tPSA να γίνεται τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά.

δες πακέτα εξετάσεων

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ PSA prostate cancer psa –