ΑΣΚΗΣΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ Πρίν,Κατά και Μετά την άσκηση        

 

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η άσκηση έχει μεγάλη σημασία τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. 

Ακόμη και σε άτομα με κάποιο πρόβλημα υγείας όπως διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθροπάθειες κ.α. έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η σωστή διατροφή συγχρόνως με την άσκηση είναι η Ιδανική αντιμετώπιση για την πρόληψη και διατήρηση της υγείας

Στα πλαίσια λοιπόν έναρξης κάποιου προγράμματος άσκησης είαι επιβεβλημένη ανάγκη να γίνει Ιατρικός έλεγχος ώστε τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση να είναι εξατομικευμένες στο προφίλ του ενδιαφερομένου.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί  δεν επωφελούνται όλοι στον ίδιο βαθμό από το ίδιο πλάνο άσκησης ή διατροφής;

Η απάντηση βρίσκεται στα γονίδιά μας. 

Τα τελευταία χρόνια με την αλματώδη εξέλιξη της γενετικής μπορεί να γίνει ανάλυση του γενετικού προφίλ του κάθε ατόμου και βάσει αυτού να υποδειχθούν οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να είναι καλός. Θα μάθει ποιές είναι οι δυνατότητες του και ο τύπος ασκησης και έτσι θα αποφύγει την υπέρβαση και τους τραυματισμούς.

Τα γονίδια έχουν μεγάλη επίδραση στην δύναμη, στην αντοχή, στην σύνθεση στην ευλυγισία, στην νευρομυϊκή συνεργασία και στο μέγεθος των μυϊκών ινών. Η ανάλυση του γονότυπου σας θα δώσει σημαντικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εχει αποδειχθεί ότι το 80% των ανθρώπων παγκοσμίως που έχουν ομόζυγο το γονίδιο ADIPOQ οταν χάνουν βάρος το ξανακερδίζουν μετά από καποιο χρονικό διαστημα.Το 20% όμως που έχουν μεταλλαξη του ADIPOQ τους δίνετε η δυνατότητα να διατηρουν το βαρος τους και να μην το ξανακερδίζουν εύκολα.

Η Άλιπη μάζα σώματος(LBM) αποτελείται από το βάρος των μυών, των οστών, των οργάνων και του δέρματος.Η ανάλυση του γενετικού προφίλ θα σας πληροφορήσει εάν έχετε γενετική προδιάθεση για υψηλά επίπεδα άλιπης μάζας και αυτό θα βοηθήσει να επιτύχετε ευκολότερα αύξηση της μυϊκής μάζας με την άσκηση.

Εκτός των πολλών παραγόντων που έχουν σχέση με την υπερτροφία και το  μυϊκό όγκο το σχετικό γονίδιο έχει μεγάλη επίδραση στην προσπάθεια αύξησης της μυϊκής μάζας.

Η μυϊκή κούραση είναι ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια των αθλητων να επιτύχουν την μέγιστη δυνατότητα τους. Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι μύες που συσπώνται παράγουν γαλακτικό οξύ. Η συσσώρευση του στους μύς όμως περιορίζει την σύσπαση τους με αποτέλεσμα την μυϊκή κούραση. Η μετάλλαξη του γονιδίου MCT1 επηρεάζει τον ρυθμό κάθαρσης του γαλακτικου οξέος απο τους μύς και καθορίζει το πόσο γρήγορα αισθάνεται κάποιος κούραση και πόσο γρήγορα ανακάμπτει μετά από προπόνηση.

Αναλύοντας τα γονίδια ACTN3 και PPAR-alpha είναι δυνατόν να καθορίσουμε τις δραστηριότητες στις οποίες θα είναι κάποιος πιό επιτυχής σε σπόρς όπου απαιτείται δύναμη ή σε σπόρς όπου χρειάζεται αντοχή (μαραθωνοδρόμοι).

Η εξέταση Nutrifit premium DNA αναλύει το γενετικό σας προφίλ και βάσει των γονιδίων σας θα λάβετε εξατομικευμένες συστάσεις από ειδικούς επιστήμονες.

ΔΙΕΡΕΥΝΏΝΤΑΙ 140 γονίδια τα οποία έχουν σχέση με 58 κατηγορίες πληροφοριών σχετικά με τη γενετική σας προδιάθεση. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων παραδίδεται σε ένα ολοκληρωμένο προσωπικό οδηγό 146 σελίδων στον οποίο γίνεται επεξήγηση της ανάλυσης και δίνονται εξατομικευμένες συμβουλές.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η εξέταση;

Ελέγχει συγκεκριμένα γονίδια τα οποία δείχνουν πόσο αποτελεσματικός είναι ο μεταβολισμός των υδατανθράκων,των λιπών,ποιές βιταμίνες και μέταλλα έχετε έλλειψη και ποιες αθλητικές δραστηριότητες σας ταιριάζουν. Π.χ. το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως έχει μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D ή 20% δυσανεξια στην λακτοζη και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν.Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των αθλουμένων δεν γνωρίζουν τον γενετικό τους τύπο άσκησης με συνέπεια  να έχουν τραυματισμούς και επιπλέον να μην επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δες σχετικό άρθρο στο site

Δες πακέτα εξετάσεων