Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να  γίνονται κατανοητά σε όλους. Τη Βιταμίνη D την βρίσκουμε σε δύο μορφές την D2 που βρίσκεται σε λίγες τροφές όπως μανιτάρια και την D3 η οποία εξασφαλίζεται από την […]
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να  γίνονται κατανοητά σε όλους.

Τη Βιταμίνη D την βρίσκουμε σε δύο μορφές την D2 που βρίσκεται σε λίγες τροφές όπως μανιτάρια και την D3 η οποία εξασφαλίζεται από την έκθεση στον ήλιο και από τις τροφές.

Η D3 είναι καλύτερα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό.

Μεταβολίζεται στο ήπαρ και μετατρέπεται σε 25(OH)D η οποία είναι η αποθηκεύσιμη μορφή και εν συνεχεία μετατρέπεται στα νεφρά σε 1,25(OH)2D (καλσιτριόλη) που είναι η ενεργή μορφή.

Η Βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τον οργανισμό γιατί προάγει την απορρόφηση από το έντερο του ασβεστίου (Ca) και την εναπόθεση του στα οστά ενώ παράλληλα ελέγχει και τα επίπεδά του στο αίμα.

Έλλειψή της οδηγεί σε ραχίτιδα στα παιδιά και σε οστεοπόρωση στους ενήλικες.vitamineD1

Τα σημερινά δεδομένα υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D έχει πολλούς επιπρόσθετους ρόλους:

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Με την ανακάλυψη αυτή αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά το μεγαλείο των αρχαίων Ελλήνων. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε την έκθεση στον ήλιο σαν θεραπεία λοιμώξεων.
  • Σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουμε αυξημένο κίνδυνο όλων των ειδών των καρκίνων κυρίως παχέος εντέρου, προστάτου και μαστών.
  • Έχει σχέση με τα αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Η έλλειψή της συντελεί στην εμφάνιση άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ
  • Έχει ευεργετική ενέργεια στην κατά πλάκας σκλήρυνση, οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Η έλλειψή της αποτελεί σημαντικό παράγοντα στις καρδιοπάθειες – υπέρταση.
  • Επιδρά στο μυϊκό και νευρικό σύστημα.
  • Βελτιώνει τα επίπεδα σεροτονίνης με αποτέλεσμα την καλή επίδραση στην ψυχική διάθεση του ατόμου.

Όλα αυτά οφείλονται σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στο ότι η καλσιτριόλη (1,25OHD) αλληλοεπιδρά με πάνω από 2000 γονίδια περίπου δηλαδή το 10% του ανθρώπινου γονιδιώματος. Γι’ αυτό πολλοί την αποκαλούν ορμόνη και όχι βιταμίνη.

Η Βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία B(UV-B) του ήλιου.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO) συστήνει την έκθεση του προσώπου και των χεριών μας για 30 λεπτά την ημέρα για την επαρκή παραγωγή της Βιταμίνης D. Κατά τους χειμερινούς μήνες οι αποθήκες του οργανισμού σε Βιταμίνη δεν επαρκούν κυρίως σε άτομα που είναι κλεισμένα στο σπίτι ή είναι σκούροδερμα ή το καλοκαίρι έκαναν σχολαστική χρήση αντιηλιακών. Στην Ελλάδα παρότι υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια παρατηρείται συχνή έλλειψη και αυτό οφείλεται σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες σε γονιδιακή ανωμαλία των Ελλήνων. Στις περιπτώσεις αυτές συνίσταται η μέτρηση των επιπέδων της Βιταμίνης D και αν είναι χαμηλά η θεραπευτική αγωγή με Βιταμίνη D είναι απαραίτητη.

Συνίσταται η καθημερινή λήψη:

  • 200IU για παιδιά, Ενήλικες μέχρι 50 ετών 400IU, για άτομα 51 έως 65 ετών 600IU και άνω των 66 ετών 1000IU.

1 μικρογραμμαριο(μg) Βιταμίνης D = 40IU

Φυσικές πηγές Βιταμίνης D είναι το συκώτι ψαριών και τα έλαια από αυτό (μουρουνέλαιο), λιπαρά ψάρια (σολομός), κρόκος αυγού.

Υπερβολικές δόσεις Βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβιταμίνωσή με συμπτώματα όπως ανορεξία, απώλεια βάρους, αδυναμία, κόπωση, αποπροσανατολισμό, εμετούς, δυσκοιλιότητα.

Η μέτρηση της 25(OH)D είναι εκείνη που αντανακλά καλύτερα τα επίπεδα της D.

Η μέτρηση της 1,25(OH)2D υστερεί για πολλούς λόγους και συνίσταται μόνο σχετικά για τον έλεγχο της λειτουργίας των νεφρών.

Βιταμίνη D – Vitamine D

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750