Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

ΙΟΣ ΖΙΚΑ
Ο ΙΟΣ ΖΙΚΑ ( Zika virus συντ. ZIKV ) είναι μέλος του γένους των φλαβοιών (Flavivirus), που μεταδίδεται από τα ημερόβια κουνούπια του γένους αηδής (Aedes), όπως τον Aedes aegypti («κουνούπι-τίγρη). Στους ανθρώπους ο ιός αυτός προκαλεί μία ήπια ασθένεια γνωστή ως Ασθένεια του ιού Ζίκα, ασθένεια Ζίκα ή απλώς Ζίκα, η οποία από τη […]
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ο ΙΟΣ ΖΙΚΑ ( Zika virus συντ. ZIKV ) είναι μέλος του γένους των φλαβοιών (Flavivirus), που μεταδίδεται από τα ημερόβια κουνούπια του γένους αηδής (Aedes), όπως τον Aedes aegypti («κουνούπι-τίγρη).

Στους ανθρώπους ο ιός αυτός προκαλεί μία ήπια ασθένεια γνωστή ως Ασθένεια του ιού Ζίκα, ασθένεια Ζίκα ή απλώς Ζίκα, η οποία από τη δεκαετία του 1950 είναι γνωστό ότι εμφανίζεται σε μία στενή ζώνη των τροπικών περιοχών στην Αφρική και την Ασία. Το 2014 ο ιός εξαπλώθηκε για πρώτη φορά προς τα ανατολικά, στη Γαλλική Πολυνησία, φθάνοντας μέχρι και το απομονωμένο Νησί του Πάσχα και το 2015 στο Μεξικό, στην Καραιβική, στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Στην τελευταία, η αρρώστια που προκαλεί έφθασε στα επίπεδα πανδημίας.microcephaly 1_1

Τον Δεκέμβριο του 2015 υπήρξαν υποψίες ότι η μετάδοση του ιού Ζίκα μέσα από τον πλακούντα στο έμβρυο μπορεί να προκαλεί μικροκεφαλία και εγκεφαλικές βλάβες. Τον ίδιο μήνα, το Ευρωπαικό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενείων εξέδωσε μία περιεκτική ενημέρωση για τον πιθανό συσχετισμό του ιού με τη συγγενή μικροκεφαλία, ενώ το αμερικάνικο CDC ανακοίνωσε: «Έχουν υπάρξει αναφορές συγγενούς μικροκεφαλίας σε βρέφη μητέρων οι οποίες είχαν προσβληθεί από τον ιό Ζίκα όταν ήταν έγκυες. Οι προσβολές από τον ιό έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλά βρέφη με μικροκεφαλία, αλλά δεν είναι γνωστό πόσες από τις περιπτώσεις μικροκεφαλίας συνδέονται με τη μόλυνση από τον ιό Ζίκα.» Στην επιδημία της Γαλλικής Πολυνησίας, 73 κρούσματα συνδρόμου Guillain-Barre και άλλες νευρολογικές παθήσεις καταγράφηκαν σε έναν πληθυσμό 270.000 και ίσως να αποτελούν επιπλοκές από τη μόλυνση με τον ιό Ζίκα.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του CDC (4/3/2016), κατά την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων (πυρετός, εξάνθημα, πόνοι αρθρώσεων και μυών, πονοκέφαλος ή επιπεφυκίτιδα) ο ιός Ζίκα μπορεί να διαγνωστεί με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης μετά από αντίστροφη μεταγραφή (RT-PCR) σε δείγματα ορού περιφερικού αίματος, ενώ μετά την πρώτη εβδομάδα αναπτύσσονται αντισώματα που μπορούν να ανιχνευτούν με ειδικές ανοσολογικές τεχνικές.

Παντελής Κωνσταντουλάκης, PhD – Μοριακός Βιολόγος, Γενετιστής

 

 Το εργαστήριο μας σε συνεργασία με εξειδικευμένο κέντρο εκτελεί την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του RNA του ιού Ζίκα με την τεχνική της πραγματικού χρόνου αντίστροφης μεταγραφής – PCR (Real Time RT-PCR) με ειδικό σχεδιασμό εκκινητών και ανιχνευτών που παρουσιάζουν 100% ομολογία με ευρύ φασμα αλληλουχιών του ιού (γονίδιο πολυπρωτείνης) με βάση λεπτομερή ανάλυση βιοπληροφορικής.

     Χρόνος απάντησης 24 ώρες μετά την λήψη του δείγματος.

 

ΙΟΣ ΖΙΚΑ zika virus –

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750