Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

Ακμή
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να γίνονται κατανοητά σε όλους.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
ΑΚΜΗ

Η ακμή είναι μια συχνή  δερματική πάθηση κυρίως της εφηβείας.Δυνατόν όμως να εμφανιστεί  και σε κάθε ηλικία.

Είναι μια πολυπαραγοντική δερματική νόσος τα αίτια της οποίας σχετίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις, με ορμονικές διαταραχές, όπως υπερβολική έκκριση ανδρογόνων, ο υποθυρεοειδισμός με εμφάνιση υψηλών επιπέδων αντι-TG – αντισωμάτων (25,2%) η υπερπρολακτιναιμία και τα αυξημένα επίπεδα της σωματομεδίνης (IGF-1).

Άλλοι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της ακμής είναι η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, το στρες (άγχος ), η έλλειψη ύπνου, η χρήση καλλυντικών με λιπαρή υφή, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη και πολλά trans λιπαρά, και η παρουσία του βακτηρίου C.acnes, το οποίο αναπτύσσεται στους φραγμένους από σμήγμα και νεκρά κύτταρα πόρους των σμηγματογονων αδενων.

Αιτίες για αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων μπορεί να είναι πολλές. Η πιο συχνή  στη γυναίκα είναι η ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών, οι άτυπες μορφές συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων, η νόσος του Cushing, σπανιότερα κάποιοι όγκοι των επινεφριδίων ή η ανδρογονική δράση κάποιων φαρμάκων.

Αυξημένη τριχοφυΐα και ακμή  μπορούμε να έχουμε και με φυσιολογική παραγωγή των ανδρογόνων όπως επί παχυσαρκίας. Ο λιπώδης ιστός αυξάνει τον μεταβολισμό των λιγότερο ισχυρών ανδρογόνων σε τεστοστερόνη και διυδροτεστοστερόνη.

Τύποι ακμης

Ανάλογα με τα συμπτώματα, η ακμή διακρίνεται σε φλεγμονώδη και μη.

Η μη φλεγμονώδης εκδηλώνεται με φαγέσωρες(στίγματα-κηλίδες-μπιμπίκια) οι οποίοι μπορεί να είναι κλειστοί ή ανοιχτοί ανάλογα εάν οι φραγμένοι πόροι των σμηγματογόνων αδένων έχουν ανοιχτό ή κλειστό στόμιο στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Στους κλειστούς (λευκά στίγματα) το σμήγμα, η κερατίνη και τα νεκρά κύτταρα δεν έρχονται σε επαφή με τον αέρα, και μοιάζουν με μικροσκοπικά λευκά  σφαιρίδια. Μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο, την πλάτη, τους ώμους κ.α.
Στους ανοιχτούς (μαύρα στίγματα)  το περιεχόμενο των φραγμένων πόρων σκουραίνει επειδή εκτίθεται στο οξυγόνο (οξείδωση).Συνήθως εντοπίζονται πάνω και γύρω από τη μύτη καθώς και στο πηγούνι.

Τόσοι οι κλειστοί όσο και οι ανοιχτοί αν αναπτύξουν φλεγμονή εξελίσσονται σε κύστες, βλατίδες (κόκκινα σπυράκια), φλύκταινες (σπυράκια με πύον) ή οζιδια.Τα οζίδια είναι σκληρά επώδυνα ογκίδια και θεωρούνται ένας από τους πιο σοβαρούς τύπους ακμής.Αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά είναι πολύ πιθανόν να αφήσουν σημάδια(ουλές).

Ο εργαστηριακός έλεγχος, εξαρτάται από τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης. Περιλαμβάνει συνήθως ορμονολογική διερεύνηση και απεικονιστικό έλεγχο των ωοθηκών και  των επινεφριδίων.

Θεραπεία σοβαρής ακμής

 Κάθε μορφή ακμής έχει διαφορετικό τρόπο θεραπείας και μεθόδους αντιμετώπισης.Ο δερματολόγος θα διαγνώσει τον τύπο της ακμής, θα αξιολογήσει την περίπτωση  και θα προτείνει ένα αποτελεσματικό πλάνο θεραπείας.

Image by Freepik

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750