Τα οφέλη της άσκησης μπορούν να μεγιστοποιηθούν εάν συνδυαστούν με μία ισορροπημένη διατροφή.Σημαντικό λοιπόν είναι να ξέρουμε πως να προετοιμάσουμε το σώμα μας προσφέροντας τα στοιχεία  και την απαραίτητη ενέργεια για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα της άσκησης.

Πριν την προπόνηση.

Το γεύμα πριν την άσκηση βοηθά αφενός,στο να μη πεινάμε κατά τη διάρκεια της άσκησης και αφετέρου, στο να έχουμε την ενέργεια που απαιτείται για την ολοκλήρωση του προγράμματος μας.Ένα μικρό γεύμα-σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μια ώρα πριν την άσκηση θα προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια ,αυξάνοντας τα επίπεδα του γλυκογόνου στο σώμα.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Δεν καταναλώνουμε τίποτα, εκτός από υγρά και μόνο εάν αυτό είναι απαραίτητο.Εάν το στομάχι μας είναι γεμάτο, μπορεί να νιώσουμε φούσκωμα και να έχουμε μυϊκές κράμπες.

Μετά την προπόνηση.

Η διατροφή μετά την άσκηση έχει τρεις συγκεκριμένους σκοπούς :

  • Αναπλήρωση του γλυκογόνου που έχει καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Μείωση της διάσπασης της πρωτεΐνης.
  • Αύξηση της σύνθεσης της πρωτεΐνης.

Η σωστή διατροφή μετά την προπόνηση σύμφωνα με τους ειδικούς ειναι ο συνδυασμός πρωτεΐνης και υδατανθράκων.

Μετά την προπόνηση οι μύες έχουν εξαντλήσει τις αποθήκες γλυκογόνου που ειναι το αποθηκευμένο καύσιμο των μυών.Τα 30 λεπτά με 2 ώρες, είναι η καλύτερη στιγμή για την κατανάλωση του γεύματος μετά την άσκηση, καθώς το σώμα είναι σε αναμονή για να δεχθεί τα θρεπτικά συστατικά που θα του προσφέρουν ενέργεια και θα συμβάλουν στην επισκευή των μυών, τη μυϊκή ανάπτυξη και τη μυϊκή δύναμη.

Όσο πιο γρήγορα αρχίσετε τον ανεφοδιασμό τόσο το καλύτερο. Έτσι προσπαθήστε να έχετε μαζί σας ένα σνακ για μετά την άσκησή σας. Ακόμη κι αν το καθυστερήσετε μερικές ώρες μειώνετε την μυϊκή αποθήκη γλυκογόνου και την πρωτεϊνική σύνθεση.

Πολύ σημαντική είναι επίσης και η σωστή ενυδάτωση μετά από την άσκηση. Με τον ιδρώτα χάνονται υγρά, και μαζί τους πολύτιμοι ηλεκτρολύτες.Ιδανικά, για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών, αντί για σκέτο νερό καταναλώστε τα εμπλουτισμένα με τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες ειδικά ποτά.

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της γενετικής έχει βοηθήσει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα.

Το Nutrifit Premium DNA test που προσφέρουμε στο εργαστήριο μας με την προσωπική ανάλυση 140 γονιδίων θα βοηθήσει τον εξεταζόμενο να ανακαλύψει πώς λειτουργεί το σώμα του. Θα αναλυθούν μεταξύ πολλών άλλων και τα  γονίδια που καθορίζουν την ανταπόκριση μας στην διατροφή  (μεταβολισμό) και στην άσκηση (μύες).Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για το γενετικο μας προφιλ τόσο πιο εύκολα είναι να επηρεάσουμε το βάρος του σώματος ,την εμφάνιση, την ευεξία (Fitness) και γενικα την υγεία μας.

Βάσει των ευρημάτων της DNA ανάλυσης εξειδικευμένοι επιστήμονες  προτείνουν λεπτομερείς (διατροφικές και lifestyle) οδηγίες ούτως ώστε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής και ασκήσεων σύμφωνα με το γενετικό υπόστρωμα του καθενός.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η εξέταση;

Ελέγχει συγκεκριμένα γονίδια τα οποία δείχνουν πόσο αποτελεσματικός είναι ο μεταβολισμός των υδατανθράκων, των λιπών, ποιές βιταμίνες και μέταλλα έχετε έλλειψη και ποιες αθλητικές δραστηριότητες σας ταιριάζουν. Π.χ. το 50% του πληθυσμού παγκοσμίως έχει μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D ή 20% δυσανεξια στην λακτοζη και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό των αθλουμένων δεν γνωρίζουν τον γενετικό τους τύπο άσκησης με συνέπεια  να έχουν τραυματισμούς και επιπλέον να μην επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δες σχετικό άρθρο στο site.

Δες πακέτα εξετάσεων.