Από Μ. Παρασκευη 3/5 μέχρι και Τρίτη 7/5 θα παραμείνουμε κλειστά.
Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

Ασυμπτωματικές Ασθένειες
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να γίνονται κατανοητά σε όλους.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Κάποιες ασθένειες δεν έχουν εμφανή συμπτώματα, όμως σε ανυποψίαστο χρόνο μπορεί να εμφανιστούν με σοβαρές συνέπειες.

Γνωρίζοντας όμως ποιες είναι θα μπορέσουμε να τις διερευνήσουμε και να τις διαγνώσουμε έγκαιρα.

Ηπατίτιδα C

Έρευνες δείχνουν ότι άτομα με ηπατίτιδα C είναι 17 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Επίσης έχουν αυξημένο κίνδυνο ίνωσης και κίρρωσης του ήπατος.

Η διάγνωση γίνεται με την ανίχνευση στο αίμα των ειδικών αντισωμάτων εναντίον του ιού της ηπατίτιδας C. Δυστυχώς όμως επειδή δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα, πολλοί δεν ζητούν, να γίνει η διερεύνηση  των αντισωμάτων αυτών, ακόμη και αν υπάρχει κάποια υποψία μόλυνσης. Μεταδίδεται κυρίως όταν το άτομο έρχεται σε επαφή με μολυσμένο από τον ιό αίμα ή με παράγωγα του.

 

Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Πολλές φορές παραμένει ασυμπτωματικός. Προσβάλλει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και γι’ αυτό οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις για την διερεύνηση του. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τους άνδρες, στους οποίους αν δεν εκδηλωθεί με κάποια εμφανή συμπτώματα (π.χ. κονδυλώματα, σπυράκια κ.λ.π.) είναι πιθανό να παραμένει στον οργανισμό τους. Είναι δυνατόν όμως τελικά και οι άνδρες να αναπτύξουν καρκίνο στο σημείο μόλυνσης.

 

Σπίλοι (ελιές)

Η αλλαγή χρώματος, μεγέθους ή υφής μιας ελιάς στο δέρμα, στους περισσότερους περνά απαρατήρητη. Είναι όμως μεγάλης σημασίας να προσέχει κανείς τις διαφοροποιήσεις αυτές, ακόμη κι αν φαίνονται ασήμαντες  και να απευθυνθεί στον δερματολόγο. Έτσι θα εντοπιστούν εγκαίρως αν υπάρχουν προκαρκινικές αλλαγές που μπορεί να εξελιχθούν σε μελάνωμα ή καρκίνο του δέρματος. Η χαρτογράφηση των σπίλων και η αξιολόγηση της εξέτασης από τον ειδικό θα υποδείξει αν υφίσταται ή όχι λόγος ανησυχίας.

Οι άτυποι σπίλοι, ακόμα και αν δεν είναι καρκινικοί, αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης μελανώματος σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό. 

Η κυριότερη αιτία καρκίνου του δέρματος είναι η παράλειψη εφαρμογής αντηλιακού στις περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο. 

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Πρόκειται για τη διόγκωση ενός αδύνατου σημείου του τοιχώματος μίας αρτηρίας. Είναι πολύ επικίνδυνη όταν βρίσκεται στην κοιλιακή αορτή γιατί μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο λόγω ρήξης του ανευρύσματος. Η έγκαιρη εντόπιση του είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν υπάρχει κανένα προειδοποιητικό σύμπτωμα.

Τα αίτια και οι ομάδες που πλήττονται ποικίλουν. Οι καπνιστές και όσοι έχουν ιστορικό στην οικογένειά τους συστήνεται να κάνουν τακτικά υπέρηχο καρδιάς, θωρακικής και κοιλιακής αορτής μετά τα 30.

Καρδιαγγειακή νόσος

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής (άγχος, κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, παχυσαρκία, καθιστική ζωή) αποτελεί τον κύριο υπεύθυνο για τις καρδιακές νόσους. Οι ασθένειες της καρδιάς μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, όταν είναι πλέον αργά, οπότε η πρόληψη θεωρείται η καλύτερη αντιμετώπιση. Τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και αποβολή του άγχους είναι τα καλύτερα φάρμακα.

Αιφνίδιος θάνατος αθλητών

Πρέπει να τονιστεί πως ο αθλητισμός δεν αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία ενός επεισοδίου αιφνίδιου θανάτου. Στις περιπτώσεις αθλητών με αιφνίδιο καρδιακό θάνατο συχνά αποδεικνύεται εκ των υστέρων η ύπαρξη κάποιας αδιάγνωστης καρδιοπάθειας και συνεπώς, η άθληση λειτουργεί μόνο ως πυροδότης τέτοιων συμβάντων.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου σε νεαρούς αθλητές. 

Ωστόσο, το 40% των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων σε νέους και παιδιά παραμένει ανεξήγητο

Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του κινδύνου σε νεαρούς αθλητές είναι ο προαγωνιστικός καρδιολογικός έλεγχος. 

Ο καρκίνος του προστάτη 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες. Υπάρχει ο κίνδυνος η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο και θεραπεύσιμο στάδιο να γίνει με μεγάλη καθυστέρηση. Αυτό γιατί μπορεί να είναι ασυμπτωματικός ή και λόγω της ύπαρξης των ίδιων συμπτωμάτων με άλλα  ουρολογικά προβλήματα (δυσκολία ούρησης ή συχνοουρία ιδίως τη νύχτα). 

Το σύνηθες τεστ αίματος είναι το PSA (ολικό και ελεύθερο) το οποίο ανιχνεύει μια πρωτεΐνη που παράγεται μόνο από τον προστατικό αδένα. 

 

Image by Freepik

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750