Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να  γίνονται κατανοητά σε όλους. Δες πακέτα εξετάσεων φυματίωσης.  Η φυματίωση παραμένει παγκοσμίως μία από τις μεγαλύτερες απειλές της υγείας του ανθρώπου. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω της […]
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να  γίνονται κατανοητά σε όλους.

Δες πακέτα εξετάσεων φυματίωσης.  Η φυματίωση παραμένει παγκοσμίως μία από τις μεγαλύτερες απειλές της υγείας του ανθρώπου. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω της μετανάστευσης και του τουρισμού έχει αυξηθεί πολύ. Έτσι η διάγνωση και η θεραπεία της είναι μέγιστης σημασίας.

Οφείλεται στο Μυκοβακτηρίδιο της φυματιώσεως (M.Tuberculosis). Μεταδίδεται με την εισπνοή σταγονιδίων από βήχα ή φτέρνισμα ανθρώπων που πάσχουν.

Υπάρχουν δύο τύποι φυματιώσεως η Ενεργός φυματίωσης και η Λανθάνουσα φυματίωση (LTBI). Η LTBI είναι κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει μολυνθεί αλλά δεν νοσεί (ασυμπτωματικό) και δεν μεταδίδει τη νόσο. Εάν όμως αλλάξει η ανοσοβιολογική κατάσταση του ατόμου αυτού λόγω διαφόρων συνθηκών τότε ο βάκιλος πολλαπλασιάζεται και προκαλεί τη νόσο. Αυτός είναι λόγος που η διάγνωση της Λανθάνουσας ΤΒ είναι σημαντικής σημασίας κυρίως για τα παιδιά και για το περιβάλλον τους (γιαγιά, παππούς).

 

Παράγοντες που οδηγούν από μόλυνση σε νόσο είναι:

  1. Πρόσφατη μόλυνση ατόμων σε στενή επαφή με ενεργό TB.
  2. Άτομα με πρόσφατη θετικοποίηση της Mantoux
    (αύξηση κατά 10mm τα τελευταία δύο χρόνια).
  3. Πρόσφατοι μετανάστες (τα τελευταία πέντε χρόνια).
  4. Άτομα που διαβιούν σε συνθήκες συνωστισμού, υποσιτισμού ή κακουχίας.
  5. Κοινωνικές καταστάσεις που ευνοούν την εξέλιξη ανοσοανεπάρκειας (HIV θετικοί), χρήστες ναρκωτικών, ΧΝΑ, υποσιτισμός, ινώδη στοιχεία στους πνεύμονες, σακχαρώδης διαβήτης.

 

Τα συμπτώματα της ενεργούς φυματίωσης είναι:

Πόνος στο στήθος, βήχας με αίμα και βλέννα βαθιά από τους πνεύμονες, αδυναμία, κόπωση, απώλεια βάρους, πυρετός, εφίδρωση τη νύχτα.

 

Η διάγνωση γίνεται με:

Ακτινογραφία ή καλύτερα αξονική τομογραφία θώρακος.

Δερμοαντίδραση Mantoux.

 

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε η εξέταση QuantiFeron-IT GOLD-IT (QFT-GIT) η οποία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της Ενεργούς και της Λανθάνουσας φυματίωσης. Με τη μέθοδο αυτή προσδιορίζεται η INF-γ που απελευθερώνεται από ευαισθητοποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με το Μ.Tuberculosis μετά από διέγερση με ειδικά για αυτό αντιγόνα (ESAT-G και CFR-10).

 

Το QFT-GIT υπερτερεί και σχεδόν καταργεί τη δερματική φυματινοαντίδραση Mantoux γιατί:

Γίνεται με δείγμα αίματος άρα είναι πολύ πιο εύκολο για τον ασθενή.

Δεν υπάρχουν τα μειονεκτήματα της Mantoux (ερεθισμός από ξύσιμο, μόλυνση, υποκειμενική εκτίμηση).

Έχει διαγνωστική αξία σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με BCG ή προσβληθεί από άλλα μυκοβακτηρίδια.

Έχει μεγάλη εξειδίκευση και ευαισθησία και έτσι μειώνει στο ελάχιστο τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Η διάγνωση της φυματίωσης δεν κάτι είναι εύκολο να γίνει γιατί η καλλιέργεια είναι δύσκολη και πρέπει να γίνουν πολλαπλές  οπότε χάνεται πολύτιμος χρόνος για την έναρξη της θεραπείας. Η φυματίωση μπορεί να επιβεβαιωθεί πλήρως και γρηγορότερα με μοριακές τεχνικές PCR στα πτύελα στις εκκρίσεις ή σε άλλα δείγματα.

Η σημασία της γρήγορης διάγνωσης είναι πρωταρχική γιατί εάν δεν γίνει η κατάλληλη θεραπεία μπορεί  η νόσος να είναι θανατηφόρα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750