Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

ΚΑΛΠΡΟΤΕΚΤΙΝΗ ΚΟΠΡΑΝΩΝ
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να  γίνονται κατανοητά σε όλους. Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΡΟΤΕΚΤΙΝΗΣ ΣΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ (FC) Η καλπροτεκτίνη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα φλεγμονώδη κύτταρα, κυρίως στο κυτταροπλασματικό κλάσμα των ουδετερόφιλων. Η αυξημένη […]
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να  γίνονται κατανοητά σε όλους.

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΡΟΤΕΚΤΙΝΗΣ ΣΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ (FC)

Η καλπροτεκτίνη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα φλεγμονώδη κύτταρα, κυρίως στο κυτταροπλασματικό κλάσμα των ουδετερόφιλων. Η αυξημένη απέκκριση της καλπροτεκτίνης στα κόπρανα έχει δειχθεί ότι συσχετίζεται καλά με τα αποτελέσματα της ενδοσκοπικής και ιστολογικής εκτίμησης της δραστηριότητας της νόσου.

Η ποσοτική ανάλυση της καλπροτεκτίνης στα κόπρανα (FC) ανιχνεύει, ήπια, μέτρια ή σοβαρή φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα.

Αυξήσεις στα επίπεδα αυτού του δείκτη σχετίζονται με λοίμωξη (βακτηριακή, ιική ή παρασιτική), με τροφικές αλλεργίες, με φαρμακοεπαγόμενη εντεροπάθεια, με ιδιοπαθή φλεγμονώδη εντεροπάθεια (IBD) και νεοπλασία. Τα επίπεδα της FC είναι φυσιολογικά σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα επίπεδα της FC αυξάνονται στην ενεργό κοιλιοκάκη (CD) κυρίως στην παιδική ηλικία, μάλιστα σχετίζονται με τη σοβαρότητα των ιστοπαθολογικών ευρημάτων και ανταποκρίνονται σε δίαιτα ελέυθερη γλουτένης (GFD).

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η FC παρέχει μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια από ότι άλλες κοινώς χρησιμοποιούμενες παράμετροι του αίματος όπως η Τ.Κ.Ε. και η hs-CRP.

  

Κλινική χρησιμότητα της καλπροτεκτίνης στα κόπρανα (FC)

 

Είναι ένας απλός, αξιόπιστος, μη επεμβατικός δείκτης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο συχνά απαιτείται για τις ακόλουθες κλινικές χρήσεις:   

  • Ως ένας αξιόπιστος δείκτης φλεγμονής για τη διάκριση μεταξύ των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και ιδιοπαθή φλεγμονώδη εντεροπάθεια (IBD), με ευαισθησία του 93% και ειδικότητα 96%.
  • Επιλογή ασθενών για ενδοσκόπηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα παιδιά, που μπορεί να απαιτούν γενική αναισθησία για να υποβληθούν σε επεμβατικές εξετάσεις.
  • Για τον προσδιορισμό της δραστηριότητας της νόσου και του κινδύνου της υποτροπής της.
  • Για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία IBD και να καθορίσει πότε μία κλινική ύφεση έχει επιτευχθεί.
  • Ως βοήθημα στην επιλογή των ασθενών με κοιλιακά συμπτώματα που μπορεί να χρειάζονται περαιτέρω διαγνωστικές διαδικασίες.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ FC ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ IBS KAI IBD

 

ΕΠΙΠΕΔΑ FC ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
<50μg/g Μη ύπαρξη σημαντικής φλεγμονής στον γαστρεντερικό σωλήνα. Ενδεχόμενη η παρουσία συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή άλλων λειτουργικών ασθενειών του εντέρου (π.χ. δυσανεξία στη λακτόζη, τροφική αλλεργία, κτλ.).
50-120μg/g Σχετίζονται με ήπια φλεγμονή στον γαστρεντερικό σωλήνα. Η φλεγμονώδης απόκριση θα μπορούσε να οφείλεται σε μεταμολυσματικό IBS, IBD, λοίμωξη, πολύποδες, νεοπλασία ή χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs)

Συνιστάται επανέλεγχος της FC σε 1-2 εβδομάδες αργότερα.

120-250μg/g Δείχνουν σημαντική φλεγμονή στον γαστρεντερικό σωλήνα. Ενδεικτική της οργανικής γαστρεντερικής νόσου, αλλά δεν έχει κανένα ρόλο στη διαφορική διάγνωση του τύπου της νόσου. Η φλεγμονώδης απόκριση θα μπορούσε να συσχετιστεί με βακτηριακή γαστρεντερίτιδα σε ενήλικες και παιδιά, πολύποδες, αδενώματα, ορθοκολικό καρκίνο και εκκολπωματική νόσο. Συνιστάται περαιτέρω διερεύνηση στο αίμα για ύπαρξη αντισωμάτων P-ANCA, C-ANCA και ASCA και με ενδοσκόπηση.
>250μg/g Δείχνουν ενεργό νόσο σχετιζόμενη με φλεγμονή του εντερικού βλεννογόνου. Για ασθενείς με IBD, τα επίπεδα μεταξύ 250-500μg/g δείχνουν χαμηλή έως μέτρια δραστηριότητα της νόσου. Επίπεδα >500μg/g υποδηλώνουν υψηλή δραστικότητα της νόσου. Οι ασθενείς με IBD σε κλινική ύφεση και επίπεδα >250μg/g έχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής εντός ενός έτους.

 

Η FC ανιχνεύεται με ποσοτική ELISA, που χρησιμοποιεί μονοκλωνικά και πολυκλωνικά αντισώματα σε απλό δείγμα κοπράνων.

Για τη λήψη δείγματος δε χρειάζεται κάποια προετοιμασία ή δίαιτα.

Είναι εξαιρετικά ανθεκτική και μπορεί να ανιχνευθεί και σε δείγμα που έχει παραμείνει μέχρι και 7 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750