Από Μ. Παρασκευη 3/5 μέχρι και Τρίτη 7/5 θα παραμείνουμε κλειστά.
Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

Κουνούπια και επικινδυνότητα για την υγεία μας
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να γίνονται κατανοητά σε όλους.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Κουνούπια και επικινδυνότητα για την υγεία μας

Tο καλοκαίρι για πολλούς είναι ταυτισμένο με τσιμπήματα από φίδια (Δες το σχετικό άρθρο για τα φίδια της Ελλάδας),κουνούπια ή άλλα ζωύφια (π.χ.σκνίπες).Για τους περισσότερους, ένα τσίμπημα από κουνούπι σημαίνει μόνο φαγούρα ή ένα απλό εξάνθημα.Όμως δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύουμε. Είναι φορείς ιών, βακτηρίων και παρασίτων, και δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρή ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Το European Center for Disease Prevention and Control

(ECDC) προειδοποίησε ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που μεταδίδονται με το τσίμπημα κουνουπιών στην Ευρώπη,όπως ο Δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα (Δες το σχετικό άρθρο), ο ιός Τσικουνγκούνια,ο ιός του Κίτρινου πυρετού και ο ιός του Δυτικού Νείλου, γεγονός που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των κουνουπιών.

Στην Ελλάδα κάθε περίοδο έχουμε συνολικά πάνω από 12 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 10 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση).

Σε αλλεργικά άτομα εκτός της μετάδοσης ασθενειών με τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να εμφανισθεί, ιδιως στα παιδιά,μια έντονη αλλεργική αντίδραση.Τις περισσότερες φορές, οι αντιδράσεις στα τσιμπήματα κουνουπιών είναι αρκετά ήπιες δηλαδή ένα μόνο κόκκινο σημάδι με φαγούρα που εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ημέρες. Σε περίπτωση όμως αλλεργικής αντίδρασης αμέσως μετά  το τσίμπημα μπορεί να εμφανισθεί ένα κόκκινο, σκληρό, με ελαφρύ πρήξιμο σημάδι με έντονη φαγούρα. Σε μια πιό σοβαρή αντίδραση, δυνατόν να έχουμε έντονη φαγούρα,μεγάλη κηλίδα ,ερυθρότητα,πρησμένους λεμφαδένες,πόνο στο σώμα, πονοκέφαλο και πυρετό.Τα παιδιά συχνά έχουν εντονότερη αντίδραση από τους ενήλικες.

Τα κουνούπια προσελκύονται από πολλούς παράγοντες. Δεν επηρεάζονται μόνο από το φως, αλλά τσιμπούν εξίσου καλά και στο σκοτάδι. Οι πιό επικίνδυνη ώρα είναι το σούρουπο. Επιπλέον, η ζέστη, το διοξείδιο του άνθρακα και τα αρώματα είναι ικανοί λόγοι για να τσιμπήσουν.

Δεν αληθεύει ότι τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, τους άντρες (που μυρίζουν πιο έντονα) τους τσιμπούν περισσότερο, αλλά αντιδρούν ηπιότερα στα τσιμπήματα.

Ο ισχυρισμός ότι ο καπνός των τσιγάρων απωθεί τα κουνούπια είναι μύθος .

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα κουνούπια προτιμούν συγκεκριμένους τύπους αίματος. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, προτιμούν να τσιμπήσουν συχνότερα άτομα ομάδας αίματος 0.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ.

  • ΟΧΙ στάσιμα νερά στο σπίτι (γλάστρες,ζαρντινιέρες,κήπο και γενικά στο περιβάλλον σας). Τα στάσιμα νερά αποτελούν το μέρος όπου τα κουνούπια τοποθετούν τα αυγά τους.Έτσι, μπορείτε να μειώσετε τον πληθυσμό των κουνουπιών στον εξωτερικό σας χώρο.
  •  Διατηρείτε το γρασίδι και τη βλάστηση κοντά στο σπίτι σας σε χαμηλό ύψος. Τα κουνούπια σε εξωτερικούς χώρους προτιμούν να κρύβονται σε θάμνους, δέντρα, χόρτα, σχισμές τοίχων και σκεπές, καθώς και μέσα σε αντικείμενα και γενικά σε σκιερά μέρη.
  • Ψεκάστε συχνά (ανά δεκαπενθήμερο περίπου )με εντομοκτόνα τον κήπο σας και τις ζαρντινιέρες.
  • Εντομοπαγίδες.Οι παγίδες κουνουπιών προσελκύουν τα κουνούπια και ανάλογα με τον τύπο τους, είτε τα εξουδετερώνουν με ηλεκτρικό ρεύμα είτε τα παγιδεύουν με τη χρήση κόλλας.
  • Εγκαταστήστε σίτες στα παράθυρα και στις πόρτες.
  • Φορέστε μακριά μανίκια και παντελόνια και χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό,όταν βρίσκεστε έξω (κήπο,βεράντα,πάρκα κ.ά.)
  • Χρησιμοποιήστε εντομοκτόνα εσωτερικού χώρου.Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει από τα διάφορα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά.
  • Αποφυγή αρωμάτων.Προσπαθήστε να μην έχετε έντονη μυρωδιά. Τα κουνούπια δεν μπορούν να αντισταθούν ούτε στη μυρωδιά του ιδρώτα, ούτε στα αρώματα των εμπορικών προϊόντων ή των αρωματισμένων λοσιόν.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε εμβολιασθεί πριν ταξιδέψετε σε ξένες χώρες. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα από του στόματος για την πρόληψη της ελονοσίας ή άλλων ασθενειών.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΟΥ.

  • Πλύνετε με σαπούνι και ζεστό νερό το σημείο του τσιμπήματος.
  • Χρησιμοποιήσετε αντιισταμινικά ή τοπικές κρέμες κατά της φαγούρας για τον έλεγχο του πόνου και του κνησμού. 
  • Η εφαρμογή παγοκύστης στο δέρμα θα ανακουφίσει τον κνησμό. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ξύσιμο της περιοχής.
  • Εάν εμφανισθούν πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλος ή πυρετός μετά το τσίμπημα, η άμεση επικοινωνία με γιατρό είναι επιτακτική. 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750