Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ (ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ – ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ)
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να γίνονται κατανοητά σε όλους.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να  γίνονται κατανοητά σε όλους.

ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ είναι η αύξηση των λιπών του αίματος, δηλαδή ολική χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, καλή και κακή χοληστερίνη. Η υπερλιπιδαιμία και ειδικά η υψηλή καλή χοληστερίνη (HDL) και η χαμηλή κακή χοληστερίνη (LDL) θεωρούνται παράγοντες για την αρτηριοσκλήρωση με συνέπεια τη στεφανιαία νόσο και των εγκεφαλικών επεισοδίων (καρδιαγγειακή νόσος CVD).

Στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση της κακής χοληστερίνης (LDL) όσο το δυνατό χαμηλότερα. Το πόσο χαμηλά εξαρτάται και από άλλους παράγοντες που πιθανόν να συνυπάρχουν, όπως διαβήτης, κάπνισμα, υπέρταση, μη άσκηση, προηγούμενα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Εάν υπάρχει ένας από αυτούς τους παράγοντες, θα πρέπει η κακή χοληστερίνη (LDL) να είναι κάτω από 100, εάν υπάρχουν δύο να είναι κάτω από 70.

Τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι η υπερλιπιδαιμία μπορεί να είναι και κληρονομική γι’ αυτό πρέπει να ερευνάται από την παιδική ηλικία.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ

  1. Άσκηση (π.χ. γρήγορο περπάτημα 30-60 λεπτά μέρα παρά μέρα τουλάχιστον)
  2. Αδυνάτισμα με στόχο το ιδανικό βάρος
  3. Δίαιτα για τη μείωση των λιπών.
  4. Όχι κάπνισμα
  5. Συχνή εργαστηριακή παρακολούθηση

 

ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΙΠΩΝ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ

Όπως αναφέρθηκε, μεγάλης σημασίας είναι η διατήρηση της καλής χοληστερίνης (HDL) και της κακής χοληστερίνης (LDL) σε φυσιολογικά επίπεδα.

Έρευνες επίσης έδειξαν ότι η ύπαρξη φλεγμονής σχετίζεται με καρδιοαγγειακά επεισόδια, γι’ αυτό πρέπει να εξετάζεται και η CRP ή η hsCRP.

Αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας μπορεί να γίνει μια πιο λεπτομερής διερεύνηση του λιπιδαιμικού σας προφίλ, (δείτε το αντίστοιχο άρθρο) με πιο ειδικές εξετάσεις: Lp(a), ApoA1, ApoB, VLDL, HOMA-IR και δείκτες Non-HDL-C, TC/HDL-C, LDL-C/HDL-C, B12, Φολικό, Ομοκυστείνη.

Με τα ευρήματα του ελέγχου αυτών και του ιστορικού σας (κληρονομικότητα, τρόπος ζωής κ.α.) θα καθορισθεί ο ατομικός σας τρόπος αντιμετώπισης της δυσλιπιδαιμίας (δίαιτα, άσκηση, φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη).

Επιπλέον οι ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ή ΑΣΘΕΝΕΙΣ με προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να ελέγχουν επιπλέον: Σάκχαρο, HbA1C, Μικροαλβουμίνη.

 

Σε περίπτωση ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑΣ, 3-4 φορές το χρόνο πρέπει να εξετάζονται

σε ΠΑΙΔΙΑ και ΕΝΗΛΙΚΕΣ:

Ολική χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια

Καλή χοληστερίνη (HDL), Κακή χοληστερίνη (LDL),

SGOT, SGPT, CPK, CRP,

Μη (Non) HDL-C

Δείκτες TC/HDL-C, HDL-C/LDL-C, TGs/HDL-C

 

 

ΠΕΣ ΝΑΙ ΠΕΣ ΟΧΙ
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ   δυο μερίδες την εβδομάδα ψαριών (π.χ. σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, λαβράκι). Έχουν Ω3 λιπαρά και μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων.

Πουλερικά χωρίς πέτσα.

Το τηγάνισμα ! Τα τηγανιτά φαγητά απορροφούν μεγάλη ποσότητα   λιπαρής ύλης και σε φορτώνουν με παραπανήσιες θερμίδες!!!!!!! Επίσης το τηγάνισμα ακόμη και με ελαιόλαδο μετατρέπει τις τροφές σε επικίνδυνες.
Επέλεξε το ελαιόλαδο ως βασική πηγή λιπαρών της διατροφής σου, το οποίο αυξάνει την καλή χοληστερίνη (HDL) και ελαττώνει την κακή (LDL). Βούτυρο, πλήρες γάλα και γιαούρτι, φέτα, κασέρι, μανούρι, γραβιέρα, κρέμα γάλακτος.

 

Βάλε στην διατροφή σου… καθημερινά ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ φρούτα, χυμούς φρούτων, λαχανικά, χόρτα. Αλάτι, έτοιμες σάλτσες , τουρσί και παστά τρόφιμα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα κ.ο.κ

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ (πχ ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα, σαλάμι…)

Τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε                                                        λιπαρά (π.χ. ανθότυρο, άπαχη μυζήθρα) Θαλασσινά (π.χ. γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρια, σουπιές, ταραμάς, αυγοτάραχο)

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, στρείδια, χτένια κ.τ.λ.)

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και

Αποβουτυρωμένο γάλα

Αρνίσιο, χοιρινό, κατσικίσιο κρέας , εντόσθια (συκώτι, σπλήνες κ.λπ.), ζωμοί και κόκκινες σάλτσες αυτών.
Δημητριακά, όσπρια Σοκολάτα, κέικ, κουλουράκια, μπισκότα, Ξηροί καρποί
Ασπράδι αυγού Την καθιστική ζωή!! Εκτός από το σώμα σου κρατάς αγύμναστη την καρδιά και τα αγγεία σου και συμβάλλει στην αύξηση του βάρους
Να χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα των τροφών το βράσιμο ή το ψήσιμο και όχι το τηγάνισμα Δίαιτα με όσο το δυνατό λιγότερους υδατάνθρακες (δηλαδή σάκχαρα κτλ), συμβάλλει επίσης στη μείωση των λιπών του αίματος
Σε ΜΙΚΡΕΣ ποσότητες :

Άπαχα μέρη μοσχαρίσιου κρέατος και

Οινοπνευματώδη (1-2 ποτηράκια κρασί την ημέρα)

 

TRANS ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Είναι λιπαρά οξέα που παράγονται από την υδρογονάση των κορεσμένων λιπών και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των έτοιμων τροφών (fast food – snacks – προτηγανισμένα τρόφιμα, υδρογονωμένα φυτικά έλαια)

Τα trans λιπαρά αυξάνουν την LDL-C και μειώνουν την HDL-C.

Δες ΛΙΠΙΔΑΙΜΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ  Δες Πακέτα Εξετάσεων

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750