Από Μ. Παρασκευη 3/5 μέχρι και Τρίτη 7/5 θα παραμείνουμε κλειστά.
Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ

Πονόλαιμος
Τα άρθρα μας αφορούν κυρίως ΜΗ ΙΑΤΡΟΥΣ, για αυτό προσπαθήσαμε να τα γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χωρίς δύσκολους ιατρικούς όρους και πολύπλοκες ερμηνείες, ώστε να γίνονται κατανοητά σε όλους.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σαν πονόλαιμο χαρακτηρίζουμε ένα σύνολο συμπτωμάτων, όπως αίσθηση γδαρσίματος όταν καταπίνουμε, ξηρότητα, μέτριο ή έντονο πόνο στο λαιμό.

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, όπως:

1) ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Οι μικροβιακές ή οι ιογενείς λοιμώξεις είναι οι συνηθέστερες αιτίες πονόλαιμου.

α) Στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Η άμεση διάγνωση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης έχει μεγάλη σημασία γιατί μπορεί να επιδράσει στη καρδιά, στα νεφρά (σπειραματονεφρίτιδα) ή να προκαλέσει  ρευματικό πυρετό, οστρακιά, πνευμονία, ιγμορίτιδα και ωτίτιδα. 

Με το strep test γίνεται άμεση διάγνωση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης. Το test όμως πρέπει  να γίνεται πάντα συγχρόνως με καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα φαρυγγικού επιχρίσματος γιατί ενδέχεται να μην εντοπιστούν άλλα μικρόβια που προκαλούν πονόλαιμο. Το Περιαμυγδαλικό απόστημα είναι απόστημα σε κάποιο σημείο του φάρυγγα, πλαγίως, περιμετρικά ή πίσω από αυτόν. Είναι σχετικά σπάνιο, αλλά αν συμβεί, αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη επιπλοκή της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας. Προκαλεί οξύ πόνο στο λαιμό, πυρετό και αδυναμία του ασθενή να ανοίξει το στόμα του. Τα βήματα που ακολουθούνται είναι πρώτον, να αφαιρεθεί το απόστημα και δεύτερον, αφού υποχωρήσει η φλεγμονή, να γίνει αφαίρεση των αμυγδαλών.

β) Αμυγδαλοφαρυγγίτιδα. Είναι  συνήθως μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού και ο πιο κοινός τύπος φαρυγγίτιδας. Οι πιο συχνοί ιοί στους οποίους οφείλεται είναι οι αναπνευστικοί, όπως ο ιός της γρίπης, οι ρινοϊοί, οι αδενοϊοί, ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης και άλλοι.

γ) Λοιμώδης μονοπυρήνωση. Είναι μια ιογενής φλεγμονή που προκαλεί έντονο πονόλαιμο, μεγάλη διόγκωση των αμυγδαλών με λευκές πλάκες στην επιφάνειά τους, διογκωμένους αδένες στο λαιμό, ή ακόμη και στις μασχάλες, υψηλό πυρετό, έντονη εξάντληση, διόγκωση του σπληνός και του ήπατος με αποτέλεσμα την διαταραχή των αιματολογικών εξετάσεων του ήπατος. Μπορεί να διαρκέσει 4 εβδομάδες ή και περισσότερο. Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις (γενική αίματος, αντισώματα (IgM,IgG) έναντι του ιού κ.ά.).

δ) Η Επιγλωττίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη μικροβιακή φλεγμονή του λαιμού. Προκαλεί φλεγμονή στο άνω τμήμα του λάρυγγα, καθώς και πρήξιμο που μπορεί να αποφράξει τον αεραγωγό οπότε χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα στο Νοσοκομείο.

2) ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Τα αλλεργιογόνα (γύρεις, μύκητες, σκόνη σπιτιού, τρίχωμα γάτας ή σκύλου κ.α.) που ερεθίζουν τη μύτη όταν εισπνέονται, είναι συνήθεις αιτίες πονόλαιμου για ανθρώπους με αλλεργίες σε αυτά.

Δες το άρθρο Αλλεργία στο site μας

3) ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ του ΛΑΙΜΟΥ

Η ξηρότητα στο λαιμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε αρρωστήσει. Η συχνότερη αιτία είναι η θερμοκρασία και οι γενικότεροι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Στους χειμερινούς μήνες, η ξηρή θέρμανση μπορεί να δημιουργήσει επαναλαμβανόμενο πονόλαιμο με αίσθημα ξηρότητας ειδικά το πρωί.

Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη μύτη, η αναπνοή γίνεται αναγκαστικά από το στόμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ξηρότητα του λαιμού και τον πόνο αυτού. Η λύση εδώ είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της μύτης (στραβό ρινικό διάφραγμα, πολύποδες, υπερτροφικές αμυγδαλές). 

Οι ρύποι, τα χημικά και ο μολυσμένος αέρα μπορεί να ερεθίσουν τη μύτη και το λαιμό. 

Το κάπνισμα, τα αλκοολούχα ποτά και τα πικάντικα φαγητά ερεθίζουν πολλές φορές το λαιμό.

Στη Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τα υγρά από το στομάχι ανεβαίνουν στο λαιμό δημιουργούν  πονόλαιμο και ξηροτητα ιδίως το πρωί. Μπορεί να συνυπάρχει κάψιμο ή κόμπος στο λαιμό και βραχνάδα.

4) ΌΓΚΟΙ του λαιμού, της γλώσσας, του φάρυγγα και του λάρυγγα. 

Ο πονόλαιμος και η δυσκολία στην κατάποση μερικές φορές με πόνο που αντανακλά στο αυτί μπορεί να είναι σύμπτωμα τέτοιου όγκου.

 Τι πρέπει να κάνετε για να απαλύνετε τα συμπτώματα του πονολαιμου:

  • Αποφύγετε τα κρύα, καυτά ή πικάντικα φαγητά που μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό σας περισσότερο.
  • Πίνετε ζεστά (όχι καυτά) ροφήματα. Το ζεστό τσάι με μέλι είναι ιδανικό, θα σας ανακουφίσει και θα ρευστοποίησει τις εκκρίσεις της μύτης ή του στόματος.
  • Κάντε γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο 2-3 φορές τη ημέρα (1/2 κουταλάκι του γλυκού σε μισό ποτήρι νερό) ή με έτοιμα αντισηπτικά σκευάσματα. Επίσης μπορείτε ως εναλλακτική λύση να χρησιμοποιήσετε αντισηπτικές/αναλγητικές καραμέλες που καταπραΰνουν το πονόλαιμο.
  • Να κοιμάστε αρκετά και να τρέφεστε υγιεινά. Η ξεκούραση και η καλή διατροφή (χυμοί φρούτων για βιταμίνη C) βοηθούν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού.
  • Πάρτε ελαφρά παυσίπονα (Depon, Panadol κλπ) και όχι αντιβίωση. Ο γιατρός σας θα αποφασίσει αν είναι απαραίτητη, ποιά θα πάρετε και για πόσο χρονικό διάστημα.

 Όταν ο πονόλαιμος συνοδεύεται με τα ακόλουθα συμπτώματα τότε πρέπει οπωσδήποτε να δείτε τον γιατρό σας.

  • Πόνος που δεν υποχωρεί και διαρκεί πάνω από 4-6 ημέρες ή είναι συχνά επαναλαμβανόμενος.
  • Δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή.
  • Δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος (πιθανό περιαμυγδαλικό απόστημα).
  • Πόνος ή βούλωμα του αυτιού (πιθανή ωτίτιδα).
  • Υψηλό πυρετό (πάνω από 38˚C).
  • Φλέματα στο λαιμό ή αίμα στο σάλιο.
  • Εξόγκωμα στο λαιμό (λεμφαδένες).
  • Βραχνάδα που διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες.

Image by Freepik

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού

+30 210 9750750