Ειναι οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται στην αρχή αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης έχοντας στόχο να βρεθούν αν υπάρχουν παθολογικά  ή γενετικά προβλήματα και να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας δυσάρεστης κατάστασης τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.

 

Εκτελούνται οι εξετάσεις:

 

Γενική αίματος ,Σίδηρος, Φερριτίνη ,Φολικό οξύ.

Για τη διερεύνηση της αναιμίας και των παραγόντων που την προκαλούν. Συχνά έχουμε μείωση των επιπέδων του σιδήρου και του φολικού οξέως λόγω των αναγκών του εμβρύου.

Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης.

Για διερεύνηση φορέα αιμοσφαιρινοπαθειών. Εάν το αποτέλεσμα είναι οριακό συνιστάται

περαιτέρω έλεγχος με μοριακές τεχνικές.

Δες στο site

 

Ουρία, Κρεατινίνη .Για τον έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας.

 

Τρανσαμινάσες(SGOT SGPT).Για τον έλεγχο της λειτουργίας του ήπατος.

 

Ουρικό οξύ αίματος.

 

Σακχαρο αιματος και Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1C).

 

Καμπύλη σακχάρου.

 

Καμπύλη ινσουλίνης.

 

Ελεγχος θυρεοειδούς αδένος .TSH ,FT4, Anti-TPO, Anti-TG

 

CRP. Για τον έλεγχο ύπαρξης φλεγμονής.

 

Γενική ούρων.

 

Ομάδα αίματος και Rh.

Εάν η μητέρα είναι ρέζους αρνητική (Rh-) και ο πατέρας ρέζους θετικός (Rh+) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί να είναι ρέζους θετικό ( Rh+).Στην περίπτωση αυτή αναπτύσσονται αντισώματα έναντι του ρέζους με συνέπεια στην επόμενη εγκυμοσύνη να υπάρχει κίνδυνος για το μωρό . Δεν θα υπάρξει όμως πρόβλημα εάν αυτό αντιμετωπιστεί αμέσως μετά τον τοκετό της πρώτης εγκυμοσύνης.

 

Αντισώματα έναντι του ιού της ερυθράς IgM και IgG.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ανοσία στη μητέρα και κολλήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της,υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το μωρό να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα στην καρδιά, στην όραση και στην ακοή.

 

Αντισώματα έναντι του παρασίτου τοξόπλασμα gondii.

 Το τοξοπλασμα είναι ένα παράσιτο από το οποίο μπορεί να μολυνθεί κάποιος σε επαφή  με περιττώματα γάτας, χώμα μολυσμένο με το παράσιτο,ωμό κρέας ή μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά. Εάν μία γυναίκα δεν έχει αντισώματα και νόσησει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποβάλλει ή το μωρό να έχει προβλήματα  νευρολογικά,οφθαλμολογικά ή να γεννηθεί νεκρό έμβρυο.

Στην περίπτωση που τα IgG αντισώματα και τα IgM βρεθούν αρνητικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία και πρέπει η έγκυος να πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην μολυνθεί. Εάν όμως βρεθούν θετικά αντισώματα είναι μεγάλης σημασιας να βρεθεί αν νοσεί ή αν η μόλυνση είναι πρόσφατη .Εάν τα IgM αντισώματα είναι θετικά η γυναίκα νοσεί. Aν τα IgG είναι θετικά πρέπει να αποσαφηνίσουμε πόσο πρόσφατη είναι η μόλυνση.

Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γίνει το  Avidity test για να αποκλειστεί εάν υπάρχει μόλυνση (υπάρχει ένα ποσοστό IgM ψευδώς θετικών ) και εάν τα IgG θετικά δείχνουν πρόσφατη μόλυνση.

Οταν το Avidity test είναι χαμηλό  σημαίνει ότι υπάρχει μόλυνση ή ότι η μόλυνση είναι πρόσφατη δηλαδή κάτω των τριών μηνών

Εάν το Avidity test είναι υψηλό τότε σημαίνει ότι η μόλυνση ήταν πάνω των τριων μηνων ή τα IgM αντισώματα είναι ψευδώς θετικά.

Αντισώματα έναντι του μεγαλοκυτταροιού (CMV).

Η μόλυνση τον CMV της εγκύου στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στο έμβρυο. Στο δεύτερο τρίμηνο μονο ήπιες κλινικές εκδηλώσεις . Στο τρίτο τρίμηνο σχεδόν χωρίς καμία συνέπεια .

Για τη διερεύνηση εκτελούνται IgM και IgG αντισώματα για τον CMV.

Συνιστάται να γίνει Αvidity test για να δούμε αν η λοίμωξη είναι πρόσφατη ή όχι.

 

Λιστέρια

Από τον βάκιλο αυτό( listeria monocytogenes) μπορεί να μολυνθεί κάποιος καταναλώνοντας μη καλά ψημένα κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα από μη παστεριωμένο γάλα ,άπλυτα λαχανικά ,ακατέργαστα ή καπνιστά ψάρια ή ακόμη να έρθει σε επαφή με μολυσμένα ζώα ή τα περιττώματά τους.

Στην εγκυμοσύνη σε οποιαδήποτε στάδιο της (κυρίως όμως το τρίτο τρίμηνο) η μόλυνση μπορεί να αποβεί μοιραία για το έμβρυο.

Καλλιεργεια κολπικου και τραχηλικου εκκριματος.

 Για μικρόβια Μυκόπλασμα ,Ουρεάπλασμα, Χλαμύδια.

 

Ελεγχος για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο.

Πρόκειται για μικρόβιο που βρίσκεται στο λαιμό, στο κατώτερο τμήμα του εντέρου και στον κόλπο γυναικών χωρίς να προκαλεί συμπτώματα .Μπορεί όμως να είναι επιβλαβές στο νεογέννητο γιατί δεν έχει ακόμη ισχυρό  ανοσοποιητικό σύστημα κυρίως μεταξύ 35 και 37 εβδομάδας κύησης. Στην περίπτωση που βρεθεί εφαρμόζεται η κατάλληλη θεραπεία .

 

Αντισώματα έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β.

 

Αντισωματα εναντι του ιού της ηπατίτιδας C.

 

Αντισώματα έναντι του ιού HIV I,II ( ΑIDS).

Μπορεί οποιοσδήποτε να είναι φορέας των πιο πάνω ιώσεων χωρίς να το έχει αντιληφθεί . Στην περίπτωση όμως της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο να το γνωρίζουμε γιατί μπορεί να μολυνθεί το μωρό με αποτέλεσμα σοβαρές συνέπειες.

 

Εξέταση RPR  για τη σύφιλη.

Σε περίπτωση θετικού ή αμφιβόλου αποτελέσματος (υπάρχουν περιπτώσεις ψευδώς θετικών) εκτελούνται πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

 

Ελεγχος  μεταλλάξεων για κυστική ίνωση.

Δες σχετικό άρθρο

 

PAPP-A  

Η εξέταση αυτή μας δίνει το ποσοστό κινδύνου που θα έχει το μωρό γιατί στις τρισωμίες 21 18 και 13.

Συνιστούμε  την εξέταση NIPT γιατί έχει πιο ακριβή αποτελέσματα.

 

Μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (NIPT).

Δες στο site μας

Αναλόγως των ευρημάτων (αιματολογικών ή υπερηχογραφηματικών) και του ιστορικού των γονέων με την υπόδειξη του θεράποντος ιατρού μπορεί να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις. Οπως για θρομβοφιλία ,καρυότυπος περιφερικού αίματος, μοριακός καρυότυπος ή και  μοριακή διερεύνηση άλλων γενετικών ανωμαλιών.